Lise Müdürü: Öğrenciden korkuyorum, artık okula bıçakla gitmeye başladık

Haber Giriş : 24 Mart 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Durum çok vahim? diyen bir lise müdürü feryat etti: Korkudan biz de artık okula bıçakla gitmeye başladık.

Şiddet liselerde kol geziyor Birbirini bıçaklayan öğrenciler, şiddete maruz kalan öğretmenler asayiş bültenlerine girdi. İşte bir yöneticiden şok iddialar: Durum vahim. Bıçakla okula geliyoruz.

Liselerde şiddet kol geziyor. Birbirini bıçaklayan öğrencilerin yanı sıra, öğrencisinin şiddetine maruz kalan öğretmenlere hergün yenileri ekleniyor.

Bakırköy'deki bir lise yöneticisinin iddiaları yenilir yutulur cinsten değil. Yöneticinin iddiasına göre, okuldaki çöp kutularından prezervatifler çıkıyor, isimleri tek tek belirlenen 27 öğrenci ise uyuşturucu kullanıyor. Bu durum karşısında herhangi bir işlem yapamadıklarının altını çizen yönetici H. A. "İşler öyle bir hal aldı ki biz de cebimizde sustalı bıçakla geziyoruz" diyor. Öğrencilerin bu durumundan velilerin habersiz olduğunu vurgulayan H. A'nın iddiaları şöyle:

YA TETİKÇİ YA KEŞ

- Çocuk temel eğitim almadan okula geliyor. Anne babalar çocuklarının okula geldiğini sanıyor ama burada okuyan çocukların büyük bir kısmı ya tetikçi oluyor ya keş. Sınıfların çöp kutularında kullanılmış prezervatifler buluyoruz.

- Okulu denetleyemiyoruz. Süper Lise sınıfları var. Sabah 09.00'da geliyor 15.00'te çıkıyorlar. Ayrıca klasik öğrenciler de var. 15.30'da sınıflar boşalıyor, kilitli olmasına rağmen kapıyı açıyorlar ve sınıflara giriyorlar. O dediğimiz işler gerçekleşiyor. Diğer bina bütünüyle boş.

- Kantine gidiyoruz diyorlar, ancak yine boş sınıflara giriyorlar. Hamile kalıp kaydını alanlar var.

UYUŞTURUCU YAYGIN

- 27 öğrencinin esrar kullandığı tespit edildi. Liste elimizde duruyor. Tespit edilemeyenlerle birlikte 250 kişilik bir liste var deniliyor. Bu sadece bu liseye özgü bir şey değil. Henüz emniyete bildirmedik.

- Bu dosyayla ilgilenen bir rehber öğretmen vardı. O soruşturma yapıyor. Bunun duyurusu bize yapılmadı. 250 öğrencinin adı geçiyordu. Geçen gün disipline bir öğrenci geldi. Gelen çocuk kurula dedi ki 'Biz iki öğrenci aramızda kavga ediyoruz, bizi disipline gönderiyorsunuz burada esrar içen bir yığın adam var onlara hiçbir şey yapmıyorsunuz.'

- Gizli bir soruşturma sürüyor biliyorduk. Rehberlik öğretmeninin bu işleri takip ettiğini öğrendik. Ancak o öğretmenin tayini çıktı. Dosyayı bırakıp gitmiş. Dosyada 27 öğrencinin ismi yazılı. Bu öğrencilerin esrar kullandığını tespit etmiş. Bunun suç duyurusu için harekete geçeceğiz. Bunların ders notları da iyi değil.

- Okulda güvenlik yok. Dış kapıdaki bir güvenlik görevlisi tehditlerden korkarak ayrıldı.

- Okulda 3200 öğrenciye karşılık, 3 müdür yardımcısı var. Yani bin öğrenciye 1 müdür yardımcısı düşüyor. Okulun memuru yok. Devlet buraya memur vermiyor. 11 sınıf var. Sınıfların mevcudu 60-65.

- Acı ama okulda okuma yazma bilmeyen öğrenciler var. Düz liselerin, hatta temel eğitimlerin orta kısımlarının durumu çok vahim. Bazı öğrencilere baktığımızda temel eğitimde de bıçaklama olayına karışmış. Buraya geliyor burada da bıçaklıyor.

Ceplerinde Sustalı Bıçak Taşıyorlar

Öğretmen A.O.'nun iddiaları da şöyle:

- 13 dersten zayıfı olan ve sınıf geçenler var. Lise 2'ye giden okuma-yazma bilmeyen öğrencilerimiz var. Büyük harfin ne demek olduğunu, nerede büyük harf kullanılır, bunu bilmeyen öğrencilerimiz var. Lise 1'de okuma yazma bilmiyor, ismini yazamıyor.

- Öğrencilerin hangisinin cebine elinizi atsanız bıçak çıkıyor. Artık sigarayı falan geçtik. Okulda kadrolu 2 tane hizmetlimiz var onun dışında kimse yok.

Haraç çetesi var

Okulda şiddete uğrayan öğretmenlerin yaşadıkları korku filmi gibi.

Öğretmen T: Karnelerin dağıtıldığı gün kadın öğretmeni bir öğrenci tokatladı. Mahkemelik oldular, dava hâlâ sürüyor.

Öğretmen Y: Daha önce burada okuyan ve beklemede olan bir öğrenci okula giriyor ve Y. nerede diyor. Y.'nin sınıf kapısını açıyor. Öğretmen Y. 'ne var?' derken bıçaklanıyor. Ve hastaneye kaldırılıyor.

Öğretmen A: Ben ders yapıyordum. Karşımdaki sınıfta sınav yapmış ve o sınavdan çıkan öğrenciler dışarıda gürültü yapıyordu. Bir öğrenci sınıfıma girdi arka taraflara geçti. Öğrenciye 'niye buraya geldin?' deyince, tekme attı. Bu durum beni psikolojik olarak etkiledi ve dehşete kapıldım. Bundan daha kötüsü de olabilir mi diye?

Öğretmen H: Odamda oturuyorum. Aşağıdan bağırış çağırış sesleri geliyor. Bu mahallenin gençlerinden birisi. 'Müdürle görüşeceğim' demiş, öğrencileri tehdit etmiş. Bir şeyler içerek gelmiş. Kapıya doğru götürürken, küfür etmeye başladı. Çocukların önünü kesip, para alıyormuş.

'Adamlarımı gönderirim'

Yönetici M.S'nin ifadeleri şöyle:

Okula geç kalanlar tehdit ediyorlar. 'Eğer beni içeri almazsan adamlarımı gönderirim' diyor. Öğretmen direnç gösterdiği zaman darp ediyorlar. Gece 24.00'te evimize kadar geliyorlar

Kızlar da örgütlendi

Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer: Bugünün modası kız öğrencilerin de çeteleşmesi. Erkekleri paylaşamıyorlar ve kavga ediyorlar.

Eğitim Bir-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Okulun önünde alkol, uyuşturucu her türlü şey var. Tinercilik alabildiğine yaygınlaşmış. Aileler sadece kayıt ettiriyor.

Lisede bıçaklı kavga

Yeni Samsun Lisesi'nde, E.P. ile sınıf arkadaşı Y.E.B. arasındaki kavgada E.P bacağından yaralandı. Mersin'de de, Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yenileme sırasında çıkan kavgada, Ercan T. karnından bıçaklandı. Bu arada, Beşiktaş'ta sınıf arkadaşı F.C'yi bıçakla kalbinden yaralayan C.B. tutuklandı.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber